Komora beztlenowa do przechowywania owoców i warzyw jest śmiertelnie niebezpieczna, gdy nie przestrzega się zasad bezpieczeństwa.
Komora beztlenowa jest pomieszczeniem którego atmosfera jest pozbawiona tlenu przez co jest pomieszczeniem śmiertelnie niebezpiecznym dla człowieka.
Takie jest niebezpieczeństwo że, wystarczy aby człowiek nieświadomie zachłysnął się atmosferą beztlenową innymi słowy raz oddychnął, to wystarczy to aby w ciągu 30 sekund od zachłyśnięcia nastąpiła śmierć na miejscu zdarzenia.
Drzwi komory beztlenowej muszą być zaopatrzone w tabliczkę z napisem:
Uwaga pomieszczenie beztlenowe.
Wejście osoby podczas pracy urządzenia powoduje natychmiastową śmierć.
Drzwi komory powinny być zapatrzone w instrukcję bezpiecznego korzystania z komory i każda osoba obsługująca pomieszczenie powinna zostać zaznajomiona z tą instrukcją.
Brak takiej instrukcji jest niedopuszczalny.
ZASADY BHP:
Oddech w komorze beztlenowej powoduje utratę przytomności i śmierć po ok. 30 sekundach.
Uwaga utrata przytomności następuje niezauważalnie, po czym następuje odtlenienie mózgu i śmierć.
Nie wolno wchodzić do pracującej komory beztlenowej.
Nie wolno używać wózków spalinowych do załadunku i rozładunku komory. Używamy tylko wózków z napędem gazowym
Rozładunku komory beztlenowej możemy dokonać dopiero po rozhermetyzowaniu komory.
Osobom niezaznajomionym z bhp, dostęp do komory beztlenowej bez nadzoru jest zabroniony.
Przy wychodzeniu z komory należy upewnić się, że nikt w niej nie został.
Po przypadkowym zamknięciu osoby w komorze beztlenowej, osoba ta powinna natychmiastowo rozbić szybę w okienku rewizyjnym, młotkiem umieszczonym na wewnętrznej stronie drzwi i jak najszybciej wydostać się z komory.
Okienko rewizyjne ma być zamknięte na klucz przechowywany niedostępnym miejscu dla osób postronnych.