Strona główna Bez kategorii Komora beztlenowa do przechowywania owoców i warzyw – zasady bhp

Komora beztlenowa do przechowywania owoców i warzyw – zasady bhp

164
0

Komora beztlenowa do przechowywania owoców i warzyw jest śmiertelnie niebezpieczna, gdy nie przestrzega się zasad bezpieczeństwa.

Komora beztlenowa jest pomieszczeniem którego atmosfera jest pozbawiona tlenu przez co jest pomieszczeniem śmiertelnie  niebezpiecznym dla człowieka.

Takie jest niebezpieczeństwo że, wystarczy aby człowiek nieświadomie zachłysnął  się atmosferą beztlenową innymi słowy raz oddychnął, to wystarczy to  aby  w ciągu 30 sekund od zachłyśnięcia nastąpiła  śmierć na miejscu zdarzenia.

Drzwi  komory beztlenowej  muszą być zaopatrzone  w  tabliczkę z napisem:

Uwaga pomieszczenie beztlenowe.

Wejście osoby podczas pracy urządzenia powoduje natychmiastową śmierć.

Drzwi komory  powinny być zapatrzone w  instrukcję bezpiecznego korzystania z komory i każda osoba obsługująca pomieszczenie powinna zostać zaznajomiona z tą instrukcją.

Brak takiej instrukcji jest niedopuszczalny.

ZASADY BHP:

Oddech  w komorze beztlenowej powoduje utratę przytomności i śmierć po ok. 30 sekundach.

Uwaga  utrata przytomności następuje niezauważalnie, po czym  następuje odtlenienie mózgu i śmierć.

Nie wolno wchodzić do pracującej   komory beztlenowej.

Nie wolno używać wózków spalinowych do załadunku i rozładunku komory. Używamy tylko wózków z napędem gazowym

Rozładunku  komory beztlenowej możemy dokonać dopiero po rozhermetyzowaniu komory.

Osobom niezaznajomionym z bhp, dostęp do komory beztlenowej bez nadzoru jest zabroniony.

Przy wychodzeniu z  komory należy upewnić się, że  nikt w niej nie został.

Po przypadkowym  zamknięciu osoby w komorze beztlenowej, osoba ta powinna   natychmiastowo rozbić szybę w okienku rewizyjnym, młotkiem umieszczonym na wewnętrznej stronie drzwi i jak najszybciej wydostać się z komory.

Okienko rewizyjne ma być zamknięte  na klucz przechowywany niedostępnym miejscu dla osób postronnych.